Italien vann Junior Eurovision Song Contest 2014

Foto: EscXtra.com
 
På lördagskvällen avgjordes den tolfte upplagan av Junior Eurovision Song Contest med 16 tävlande länder, däribland Sverige. Efter röstningen stod det klart att Italiens Vincenzo Cantiello hade segrat med 159 poäng. Det här var Italiens debutår i JESC och därmed också första gången sedan JESC startade år 2003 som ett debuterande land vann tävlingen. Detta är också Italiens första seger i Eurovisionssammanhang sedan år 1990. Sveriges representant Julia Kedhammar slutade på trettonde plats, vilket är den hittills sämsta slutplaceringen för Sverige sedan år 2005.
 

Om tävlingen

 
2014 års upplaga av Junior Eurovision Song Contest arrangerades av Malta, som hade vunnit tävlingen 2013 men som arrangerade efter en förfrågan från EBU. Tävlingen hölls i det ombyggda skeppsvarvet MARSA utanför huvudstaden Valletta. Totalt deltog 16 länder där tre länder (Italien, Montenegro och Slovenien) gjorde debut samtidigt som fyra länder (Bulgarien, Cypern, Kroatien och Serbien) återvände till tävlingen efter ett eller flera års uppehåll. Övriga 9 länder i startfältet hade medverkat även år 2013.
 
Resultatet av tävlingen bestod av 50% juryröster och 50% tittarröster i vart och ett av de 16 tävlande länderna. Varje lands röstningsgrupp gav 12 poäng till sin etta, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea och sedan i nedåtgående led 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Övriga fick noll poäng. Sedan lades tittarnas och juryns poäng ihop och de 10 länder som då hade fått högst totalpoäng fick sedan landets poäng på tidigare nämnd skala. Efter att alla 16 länder hade gjort så framkom en totaltabell hur alla länder hade röstat och det land som hade fått högst totalpoäng vann. Samtliga tävlande fick en gratis tolvpoängare så att inget land skulle sluta på noll poäng.
 
Här är en sammanfattning av bidragen:
 
 Se om hela finalen via SVT Play här
 
Värt att notera var att...
 
... Italiens bidrag var det enda bidraget som framfördes av en kille (Bulgariens bidrag hade dock två killar på scenen men enbart som pianister).
... det för första gången enbart var en programledare för hela sändningen.
... temat för tävlingen var #together och under sändningen framförde de 16 tävlande artisterna gemensamt en låt med samma namn.
... Sveriges trettondeplats i JESC är den sämsta slutplaceringen för Sverige sedan år 2005. Dock har Sverige vid tidigare tillfällen slutat tredje sist som det även blev denna gång.
 

Resultat

 
Här nedan presenteras slutresultatet av finalen. Obsevera att poängen står i 50/50-ordningen, dvs. den totalpoäng som kombinerades och som användes som slutresultat.
 
Plac. Land Artist Låt
Summa
Summa
-12p*
1  Italien  Vincenzo Cantiello  "Tu primo grande amore" 159 147
2  Bulgarien  Krisia, Hasan & Ibrahim  "Planet of the Children" 147 135
3  Armenien  Betty  "People of the Sun" 146 134
4  Malta  Federica Falzon  "Diamonds" 116 104
5  Ryssland  Alisa Kozhikina  "Dreamer" 96 84
6  Ukraina  Sympho-Nick  "Spring Will Come" 74 62
7  Vitryssland  Nadezhda Misyakova  "Sokal"
71
59
8  Nederländerna  Julia  "Around" 70 58
9  Cypern  Sophia Patsalides  "I pio omorfi mera" 69 57
10  Serbien  Emilija Đonin  "Svet u mojim očima" 61 49
11  Georgien  Lizi Pop  "Happy Day" 54 42
12  Slovenien  Ula Ložar  "Nisi sam (Your Light)" 29 17
13  Sverige  Julia Kedhammar  "Du är inte ensam" 28 16
14  Montenegro
 Maša Vujadinović &
 Lejla Vulić
 "Budi dijete na jedan dan" 24 12
15  San Marino  The Peppermints  "Breaking My Heart" 21 09
16  Kroatien  Josie  "Game Over" 13 01
 
* I denna kolumn räknar vi bort den 12-poängare som varje land fick innan röstningen började, dvs. den 12-poängare alla länder får för att ingen ska sluta på noll poäng efter omröstningen.
 
Här nedan kan du se vinnarlåten igen:
 
 
Robban: Malta bjöd på en spektakulär show i år. Helt klart en värdig vinnare. Charmige Vincenzo från Italien var ju dessutom enda killen bland de 16 tävlande länderna. Tycker många av barnen var superduktiga trots sin unga ålder. Bland de bäst begåvade sångerskorna röstmässigt tycker jag Federica från Malta, Ula från Slovenien, Vincenzo från Italien, Sophia från Cypern och Emelija från Serbien levererade klockrent. Josie från Kroatien såg inte alls bekväm ut på scenen och gjorde inget bra framträdande, så visst förtjänade hon sistaplatsen.
Räknade inte med att Sverige skulle placera sig särskilt högt, men visst förtjänade låten och Julia att få en något bättre placering. Känns som denna tävlingen bara blir större och större, vilket är kul. Få se vilka som får stå värd för tävlingen nästa år.
 

Nu börjar förberedelserna till 2015 års Junior ESC. Var tävlingen ska hållas denna gång är inte bestämt eftersom EBU gör en förfrågning hos de nationella TV-bolagen om vem som vill vara värd. Det är alltså inte självklart att Italien får stå värd 2015. Det är inte sagt vilka datum JESC 2015 ska hållas, men gissningsvis lär det bli om ungefär ett år från idag.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?