Israel bekräftar sitt deltagande i ESC 2015

Mei Finegold representerade Israel 2014. Foto: Marco Brey/EBU.
 
På torsdagen kunde IBA (Israels nationella TV-bolag) slutligen bekräfta att Israel kommer att delta i ESC 2015 i Wien. Tidigare i somras rapporterades det om att Israel möjligen skulle vara tvungna att avstå deltagande år 2015 i och med att IBA ska läggas ned i mars och göras om till ett nytt TV-bolag. Men det hinns med ett ESC-deltagande till i alla fall vilket ESC-Panelen glädjs åt!
 
I somras rapporterades det om att det israeliska parlamentet hade röstat igenom en lagförändring som ska förändra IBA fullständigt. Det handlar om att IBA stängs ned den 31 mars 2015 och sedan ersätts med ett nytt TV-bolag och ett helt nytt innehåll. 75% av IBA:s anställda sägs upp och den obligatoriska TV-avgiften tas bort. Totalt sätt skulle hela kalaset kosta 74 miljoner euro (ca 750 miljoner svenska kronor). När IBA stängs ned kommer Israel att förlora sitt EBU-medlemskap varför det nya bolaget måste ansöka om nytt medlemskap, precis som Grekland gör just nu.

I september meddelade dock IBA att man preliminärt hade anmält Israels deltagande i ESC 2015 och efter att EBU:s deadline hade gått ut den 10 oktober hade inte IBA dragit tillbaka anmälan. Dock kom först nu en fullständig bekräftelse från IBA om deltagande. IBA har inte bestämt sig/inte avslöjat vilken metod som ska användas för att välja artist och bidrag.
 
 
 

Notering: Imorgon, den 14 november, går EBU:s förlängda deadline ut om att ha meddelat om deltagande i ESC 2015. Det handlar om bekräftelser från Bosnien-Hercegovina samt Bulgarien som har fått förlängd deadline då de båda länderna inte vet om ännu ifall de kan finansiera sitt ESC-deltagande i Wien. Bosnien-Hercegovina har tidigare preliminärt anmält sitt deltagande medan Bulgarien är fortsatt osäkra.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?