Höstnytt vecka 48

 
Den här veckan är det sista veckan för Höstnytt, men var lugn - från och med nästa vecka och ett par veckor framåt ger vi er istället Julnytt! Så här sista veckan i november tar vi därför en koll på vad som har hänt i ESC-världen!
 

Missa inte tisdagens artistpresentationer till Melodifestivalen 2015

 
Under måndagen presenterades de första fjorton artisterna (med tillhörande bidrag) till Melodifestivalen 2015. Dessa ska tävla i den första och andra deltävlingen som hålls i Göteborg respektive Malmö. På tisdagen presenteras startfältet för tredje och fjärde deltävlingen i Östersund respektive Örebro.
 
Missa inte att se livesändningen från SVT som startar kl. 10:00 imorgon (följ gärna sändningen via denna länk)!
 

Schweiz: RTS har valt sina artistkandidater

 
Under hösten gör de fyra nationella TV-bolagen i Schweiz sina egna uttagningar där X antal bidrag per TV-bolag väljs ut inför en slutjury. Det är upp till slutjuryn att avgöra vilka bidrag som sedan väljs ut till den nationella finalen. Nu har schwezisk-franska TV-bolaget RTS gjort sina val. Från början skickades bidrag in till tävlingen och totalt inkom 26 stycken bidag. Därefter fick en jury lyssna igenom dessa och valde ut 6 stycken till slutjuryn:
 
  • Alenko - "Vu d'en Haut"
  • Anach Cuan - "Hurdy Gurdy Girls"
  • Célia - "Letter to Myself"
  • Licia Cherry - "Fly"
  • Mélanie René - "Time to Shine"
  • Shana Pearson - "Kevlar Heart"
Juryn som utsåg vilka bidrag som skulle få gå vidare bestod av Catherine Colombara, Laurent Pavia, Emile Felber och Nicolas Tanner.
 
Av de 6 som nu har gått vidare kommer endast 2 stycken gå vidare till den nationella finalen. Detta beslut är upp till slutjuryn den 7 december.
 

ORF letar efter Eurovisionvolontärer

 
Foto: Günther Pichlkostner/ORF.
 
Vid varje års Eurovision Song Contest anställs frivilliga personer att hjälpa till med olika praktiska saker. Nu går ORF ut med en förfrågan där personer som är 18 år eller äldre erbjuds arbeta som volontärer vid ESC 2015.
 
Förutom ålderskravet är det krav att kunna tala engelska och tyska flytande samt att man är tillgänglig att kunna arbeta mellan den 4-24 maj 2015. För att ansöka om att bli volontär ska man lämna sitt CV och personligt brev via hemsidan songcontest.orf.at. En casting kommer sedan att hållas mellan den 2-15 februari nästa år och sedan hålls en finalcasting den 14-15 mars, där ORF väljer ut ett antal av de sökande.
 
Volontärerna kommer under sin vistelse i Wien arbeta i presscentret med att bistå vid ackrediteringar, vid infodiskar, som stöd till produktionsteamet, som delegationsvärdar och som gruppledare. Som volontär får man utöver själva arbetsuppgifterna uppleva ESC på plats!
 
Känner du dig sugen på att bli Eurovisionvolontär - anmäl dig redan idag!
 

Melodifestivalen 2015: Ytterligare begränsningar i röstningen

 
För att inte så kallad massröstning/datorstyrd röstning ska förekomma i vårens upplaga av Melodifestivalen har SVT sedan tidigare begränsat antalet telefon- och SMS-röster drastiskt. Nu har SVT sett över systemet en gång till och detta har resulterat i att som tittare kommer man kunna rösta max 80 gånger per tv-sändning och telefonabonnemang. Rösterna är fördelade på följande sätt:
 
  • Max 20 telefonröster på det billiga telefonnumret.
  • Max 20 telefonröster på det dyra telefonnumret (skänker pengar till Radiohjälpen).
  • Max 20 SMS-röster på det billiga SMS-numret.
  • Max 20 SMS-röster på det dyra SMS-numret (skänker pengar till Radiohjälpen).
 
Viktigt att påpeka här är att du kan fortfarande ringa/SMS:a på vilka bidrag du vill men när du har nått upp till maxsiffran går det inte att lägga fler röster i den sändningen.
 
Varför begränsningar i röstningen?
 
Att begränsningarna i röstningen har införts beror delvis på att P4 Sjuhärad i slutet av februari i år avslöjade att någon hade använt datorstyrd röstning till ett bidrag som tävlat någon gång det senaste åren. Personen som utförde detta hade fått betalt av låtens upphovspersoner att datorrösta ca 2 500 gånger. P4 Sjuhärad berättade aldrig vilket bidrag det rörde sig om, även om SVT nåot senare gick ut och sade att de med största sannorlikhet visste om vilket bidrag det rörde sig om. Inga åtgärder vidtogs dock mot det bidraget eftersom att tid hade passerats från själva händelsen. Men en direktföljd av avslöjandet ledde till att SVT omgående införde en regelklausul som förbjuder datorröstning/manipulerad röstning. Den nya regeln säger att om SVT skulle  upptäcka i framtiden att någon försöker göra något liknande så blir direktföljden att det bidraget blir diskvalificerat.
 
I år valde även SR:s musiktävling Svensktoppen nästa att införa en liknande regel till följd av avslöjandet. Sedan tidigare har det funnits röstningsbegränsning i den tävlingen på max 10 SMS-röster per telefonabonnemang. Men efter avslöjandet kunde SR se att ett datorstyrt program kan laddas med flera abonnemang samtidigt, och således krävdes en liknande regel för att systemet inte skulle utnyttjas.
 
Det kan tilläggas att i Eurovision Song Contest har det sedan tidigare funnits en röstningsbegränsning på max 20 telefonsamtal och SMS-röster per telefonabonnemang.
 

Med Tjeckien i ESC - vad händer med Slovakien?

 
I förra veckan meddelade EBU att Tjeckien hade valt att återvända till Eurovisionen igen efter fem års uppehåll. Därmed är samtliga grannländer till Österrike, utom Liechenstein och Slovakien, med och tävlar nästa år. Frågan är om EBU kan ordna med ytterligare en debutant och ett återvändande. I somras när Tjeckien sade nej till att återvända till ESC igen angavs ingen anledning. För Slovakien gavs också nej men utan anledning. Kanske att det finns en öppning även där trots ett färdigfattat beslut? Det återstår att se hur det blir...
 
I dagsläget är 39 länder anmälda att tävla i ESC 2015, men det kan tillkomma fler om exempelvis Bulgariens osäkra "nja" övergår till ett ja. Men det kan i dagsläget också bli ett land färre ifall Greklands nationella TV-bolag NERIT ej hinner bli fullvärdiga medlemmar i EBU före januari.
 

Repetitioner pågår inför Cyperns auditionprogram

 
Den 7 december drar Cyperns nationella uttagning igång. De tidigare meddelade 60 bidragen delas upp i sju grupper. Under vägens gång elimineras 40 bidrag så att enbart 20 återstår i två semifinaler. 6 av desa bidrag går sedan vidare till finalen den 1 februari. En jury beståendes av tidigare cypriotiska ESC-deltagare samt Christer Björkman och Bruno Berberes kommer finnas med i uttagningen. Christer Björkman kommer sitta med under semifinalerna och i finalen medan Bruno Berberes sitter med enbart i finalen.
 
Just nu pågår repetitionerna för fullt i tävlingsarenan i Nicosia inför de första sändningarna. Bland annat förbrereds en hel del förinspelningar med programledaren Antri Karantoni.
 

Conchita Wursts andrasingel "Heroes"

 
Under lördagen deltog 2014 års ESC-vinnare Conchita Wurst som gästartist i Maltas nationella final. Där framförde hon bl.a. ESC-vinnarlåten "Rise Like Phoenix" men också hennes nya singel "Heroes". Nu har den nya låten släppts officiellt. Lyssna gärna på den här nedanför:
 
 

Kazakstan vann Türkvizyon 2014

 
Zhanar Dugalova vann Türkvizyon 2014. Foto: The Eurovision Times.
 
Turkiets nationella TV-bolag hoppade av ESC efter 2012 p.g.a. att de inte gillade reglerna för tävlingen (med "Big Five"-systemet och att 50/50-röstning infördes). Istället startade de upp sin egna sångtävling Türkvizyon Song Contest, som nu har gått av stapeln för andra året i rad. I tävlingen får enbart länder och regioner som har någon form av turkisk etnicitet medverka, det gäller då främst sydösteuropeiska länder samt länder i Asien.
 
Skillnaden mot ESC är att det är först en semifinal där samtliga länder & regioner som deltar tävlar om X antal finalplatser. Således är även värdlandet/regionen tvungen att kvala.
 
Det här året hölls Türkvizyon i staden Kazan i Tatarstan, en delrepublik i Ryssland med ca 3,8 miljoner invånare. 25 länder/regioner tävlade där Albanien, Bulgarien, Iran, Moskva Oblast, Turkmenistan och Tyskland debuterade. Av de länder/regioner som tävlade året innan återkom samtliga utom Altajrepubliken, Kosovo, Keremovo oblast, Nordcypern och Vitryssland. Från semifinalen röstades 15 länder vidare.
 
I finalen, som hölls på söndagen (23 november), blev det Kazakstans representant Zhanar Dugalova med låten "Izin körem" som vann - med totalt 225 poäng. Tvåa blev värdlandets Aydar Suleymanov med låten "Atlar Çaba" på 201 poäng och trea blev Basjkiriens artist Zaman med låten "Kubair" med 199 poäng. Allra sist blev Turkiets Funda Kiliç med låten "Hoppa" som fick ihop 128 poäng.
 
Här nedan kan du se vinnarlåtens video:
 

Robbans favoriter i Schweiz webbuttagning

 
 
Schweiz tyskspråkiga tv-bolag SRF sätter på hösten upp en webbuttagning inför varje nytt ESC-år där artister från såväl Schweiz som övriga länder är välkomna att ladda upp sina bidrag. Kvaliteten på låtarna kan skifta från rent avskyvärt till hysteriskt bra musik. Totalt blev det 205 godkända bidrag som laddades upp på plattformen. Du kan läsa mer om uttagningen här.
 
Efter uppladdningen av låtarna hade stängts påbörjades en omröstning mellan en jury och webblyssnarna. Varje lyssnare kunde ge som mest 4 poäng till bidragen, antingen fördelade på olika bidrag eller på ett enda bidrag om man så ville. Juryns och tittarnas poäng läggs sedan samman och de nio bidragen med flest röster går vidare från SRF:s uttagning till nästa runda (kallad "Expert Check"). Poängutdelningen är nu avslutad och resultaten räknas för fullt. Besked om vilka bidrag som har gått vidare har inte getts men kommer troligen under veckan eftersom "Expert Check" sker nästa söndag (7 december).
 
Klicka här för att komma komma till plattformen för att lyssna på de bidrag som fanns att välja på.
 
Medan denna uttagning har pågått har Robban här på ESC-Panelen tipsat i höstnytt om bra låtar som tävlar. Denna vecka presenteras Robbans åttonde och sista personliga topplista för SRF:s uttagning.
 
Robban's Topplista - Vecka 48
 
1. Michael James Down - "Boom!" (Storbritannien)
2. Freschta Akbarzada - "The Waiting Game" (Schweiz)
3. Patric Scott "Stay" (Schweiz)
4. Taken By Storm - "Monless Night" (Schweiz)
5. Goran Kay - "My All" (Storbritannien)
6. Corinne Mend "Annie Get Your Gun" (Schweiz)
7. Thierry Condor "Open Heart Surgery" (Schweiz)
8. Maxi Menot - "Memory Lane" (Tyskland)
9. Kitty Brucknell "Yearning" (Storbritannien)
10. Kate "When the good die young" (Schweiz)
11. Morena Altieri - "Con te" (Schweiz)
12. Bearforce1 - "Action Man" (Nederländerna)
13. M-Brace - "Everlasting Fire" (Schweiz)
14. Brain Market feat. Andrés Sáez - "Kill The Rhythm" (Ryssland)
15. SongClub - "Lies" (Sverige)
16. Stefan Krakowski "Paradise" (Sverige)
17. Sabrina Sauder - "Unbeschreiblich nah" (Schweiz)
18. Kaya "In and out of love" (Malta)
19. Bowie Jane - "Never Surrender" (Schweiz)
20. Monroe "Flame" (Storbrittanien/Malta)
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?