ESC 2014: Ikväll avgörs 50% av semifinal 2

 Foto: Andres Putting/EBU.
 
Igår avgjordes den första semifinalen där bland andra Sverige gick vidare. Redan ikväll är det dags för den andra semifinalen, åtminstone för genrepet där jurygrupperna ska avlägga sina röster. På onsdagseftermiddagen hölls det första informella genrepet och kl. 21:00 ikväll hålls alltså jurygenrepet.
 
Under ett genrep körs hela semifinalen igenom som om det vore en riktig sändning. Alla tävlande länder får således framföra sina bidrag och efter detta får drar telefonröstningen igång i 15 minuter. Vid genrepen är det dock inga riktiga telefonröster eller juryröster som ropas upp utan fejkade resultat för att man bara testar sändningen. Det här betyder att man under genrepet kommer att ropa upp tio finalister som alltså bara har gått till final på låtsas. 
 
Men medan de tävlande nu testar sig inför torsdagens viktiga kvällssändning sitter jurygrupper i 18 europeiska länder och rankar bidragen. De jurygrupper som får rösta i semifinalen har sina medlemmar på plats i hemliga rum och de kommer se allting live och placera bidragen enligt den ordning de tycker de är bäst. Imorgon under själva riktiga direktsändningen sker riktig telefonröstning som sedan slås ihop med kvällens juryresultat - och vips så har EBU tio sista bidragen som är klara för finalen. Vilka det blir redovisas strax före 23.00 imorgon kväll.
 
Ingen av de tävlande och de extraröstande länderna i semifinal 1 har rösträtt i semifinal 2, däremot har alla sändningsrätt.
 

Angående första semifinalens resultat

 
Finalisterna enligt den ordning de ropades upp i programmet igår. Foto: EBU. 
 
Idag meddelade högste chefen för ESC, Jon Ola Sand, att det var väldigt jämnt gällande placeringarna för länderna som kom 10:a, 11:a och 12:a. Mellan 10:an och 12:an skilde det sig endast 3 poäng! Vilka länder det gäller avslöjas först efter att finalen är avklarad. Men fram till dess är det bara att börja spekulera på! I övrigt meddelades det inte vilka länder som tittarna respektive juryn enskilt räddade vidare av de 10 länder som gick vidare igår, samt vilka de var överens om att gå vidare. Oavsett om tittarna och juryn var riktigt oense igår så måste de i alla fall ha varit överens om minst 4 länder.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?