ESC 2014: Ikväll avgörs 50% av finalen

Foto: Andres Putting/EBU.
 
Igår avgjordes den andra semifinalen och därmed också vilka 10 länder som fick de sista finalplatserna. Knappt ett dygn efter detta har det blivit dags för att köra finalen, åtminstone göra genrepet där jurygrupperna i de 37 länderna ska avlägga sina röster. På fredagseftermiddagen hölls det första informella genrepet och kl. 21:00 ikväll hålls alltså jurygenrepet.
 
Under ett genrep körs hela finalen igenom som om det vore en riktig sändning. Alla tävlande länder får således framföra sina bidrag och efter detta får drar telefonröstningen igång i 15 minuter. Vid genrepen är det dock inga riktiga telefonröster eller juryröster som ropas upp utan fejkade resultat för att man bara testar sändningen. Det här betyder att de poäng som under genrepen delas ut till de 26 länderna är fejkade och att de riktiga resultaten levereras först i den riktiga sändningen imorgon.
 
Men medan de tävlande nu testar sig inför lördagens avgörande sändning sitter jurygrupper i de 37 europeiska länder som har tävlat i år och rankar de 26 bidragen. Varje lands jurygrupp har sina medlemmar på plats i hemliga rum och de kommer se genrepet live och placera bidragen enligt den ordning de tycker de är bäst. Imorgon under själva riktiga direktsändningen sker riktig telefonröstning som sedan slås ihop med kvällens juryresultat - och vips så har EBU ett resultat. Den här gången sker det dock inte via kuvertöppning utan genom att varje lands 50:50-poäng delas ut fullt synlig (poängen är på skalan 1-8, 10 och 12 poäng).
 
Alla länder som har tävlat i årets ESC ska både sända och rösta i finalen.
 

Angående andra semifinalens resultat

EBU har än så länge inte sagt något om hur ense/oense jurygrupperna och tittarna var i den andra semifinalen. Jon Ola Sand (Eurovisionens högsta chef) har ännu heller inte uttalat sig om det var lika nära poängmässigt som i den första semifinalen mellan de som kom bland de sista att kvalificera sig till finalen eller att åka ut. Samtliga jury- och tittarresultat publiceras först efter att finalen har avgjorts.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?