Här är regelverket för Maltas uttagning

Skeppsvaret MARSA där Junior ESC 2014 och Maltas nationella uttagning till ESC 2015 ska hållas. Foto: PBS/EBU.
 
Förra veckan bekräftade Maltas nationella TV-bolag PBS landets medverkan i ESC 2015 och meddelade samtidigt att landets nationella uttagning kommer att hållas i slutet av november i år. Idag meddelar PBS mer utförligt regelverket kring Maltas uttagning.
 
Så här ser reglerna ut för inskickandet av bidrag:
 
- Vem som helst i hela världen får skicka in bidrag till Maltas uttagning. Medlemmarna i gruppen Firelight, vilka representerade Malta i ESC 2014, förbjudna att delta, däremot är alla andra artister som tidigare har representerat Malta i en/flera ESC förut välkomna att tävla igen.
 
- Tävlingsbidrag måste vara nyskrivna och inte publicerade offentligt före den 1 september 2014. Till inskickandet måste man dessutom ha med en cover av en annan låt där juryn ska bedöma artistens röstkapacitet. 
 
- Maxlängd för ett tävlingsbidrag är 3 minuter.
 
- Alla huvudsångsinsatser och även körsången måste göras 100% live.
 
- För tävlande artist gäller att man är maltetisk medborgare och/eller har dubbla medborgarskap (varav ett i Malta). Minimiålder för att vara artist på scenen är 16 år.
 
Inskickandet sker direkt till PBS den 28:e och 29 augusti. Varje bidrag kostar 150 euro att lämna in. Efter dessa datum kommer PBS att tillsätta en urvalsjury som väljer ut tävlingsbidragen. Totalt blir det 20 bidrag som får tävla om segern. Av dessa kan det tillkomma jokrar efter urvalsjuryns kvot är uppfylld. Det är också tillåtet att artister tävlar med 2 bidrag i semifinalen, men endast 1 bidrag i finalen.
 

Upplägget för den nationella uttagningen

 
Semifinalen
Den 21 november i år sker sedan en semifinal där de 20 tävlingsbidragen bantas ned till 14 stycken. Det blir en panel på 6 personer som i kombination med telefonröstning kommer att avgöra semifinalen. Dock kommer juryn att ha 86% av makten medan tittarna endast får 14% makt. De 14 bidrag som får högst totalpoäng av juryn och tittarna går till finalen.
 
Finalen 
Den 22 november i år sker sedan finalen där de 14 bidragen gör upp om segern. Även finalen avgörs med hjälp av en 6-manna jurypanel i kombination av telefonröstning. Juryn kommer även i finalen ha 86% makt, medan tittarna endast får 14% makt. Den låt som får höst totalpoäng vinner och dess artist får sedan representera Malta i Österrike i maj 2015.
 
Låtbearbetning 
Det som kan hända för vinnarartisten är att PBS har möjlighet att byta ut vinnarlåten mot ett annat bidrag om PBS så önskar. Skulle det ändå bli vinnarbidraget i den nationella finalen som blir Maltas bidrag i ESC 2015 äger PBS rätten att byta ut hela eller delar av låten, allt för att göra den så bra som är möjligt. Låtskrivare och artist kommer att vara med i samråd med om detta nu skulle ske.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?