Julkalendern: Lucka 21

I "Vägen till Wien" kommer panelen, med jämna mellanrum, beskriva förbredelserna inför Österrikes arrangemang av ESC 2015. Just nu fram till julafton tänker vi berätta mer om Österrikes tidigare skickade ESC-bidrag för att ge en bakgrund till Österrikes musikaliska ESC-arv.
 
Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 21 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag åren 2004 och 2005.
 

2004: Tie Break

Foto: eurovision-austria.com
 
 Nu har vi kommit fram till pojkbandens härliga återkomst, även i Österrike. Medlemmarna i detta boyband var Stefan di Bernardo, Thomas Elzenbaumer och Thomas Pegram. Skälet att de i tiderna bildades var just för att få representera Österrike i Eurovision Song Contest, så det finns ingen historia med bandet före det skedde. Så vi tar och hoppar direkt till...
 
...Eurovision Song Contest 2004. Första året som det ordnades en semifinal i Eurovisionen. Detta behövde dock inte Österrike och Tie Break bry sig om, eftersom de placerat sig som de tio bästa länderna förra året (då man inte räknade med Big Five-länderna). Så de var lediga enda fram till den stora finalen i Istanbul. 24 deltagande länder, därav Tie BReak med låten "Du bist". Resultatet blev kanske inte så förskräckligt bra. De futtiga nio poängen de fick räckte bara till en 21:a plats, vilket betyder att nästa års tävlare för Österrike var tvungen att kvala sig till finalen via semifinalen.
 
Eftersom de här killarna endast var ett One-Hi-Wonder, alltså de blev kända bara med en låt, så finns det inte alltför mycket historia efter Eurovisionen. Ingen alls egentligen. Deras ena hit var mer en flopp, och eftersom de gjorde bara en låt, så kan man väl inte kalla dem för något annat än just ett One-Hit-Wonder. Däremot kom Thomas Pegram år 2012 att delta i den nionde säsongen av den tyska Idoltävlingen Deutschland sucht den Superstar där han slutade på tionde plats.
 
Tie Breaks enda hit kan du se på nytt här:
Peter Zimmermann har skrivit både text och musik till låten
 
 

2005: Global Kryner

Foto: eurovision-austria.com
 
Global Kryner är en österrikisk folkmusik-grupp, som består av klarinettspelaren Christof Spörk, bastrombonisten, tenoren and joddlaren Sebastian Fuchsberger, gitarristen Edi Koehldorfer, trumpetisten Karl Rossmann, dragspelaren Anton Sauprügl, and jazzsångaren Sabine Stieger. Bandet har en stor framgång i både Österrike och Tyskland, där de vunnit ett flertal priser och utmärkelser.
 
De hade också den stora äran att representera Österrike i Eurovision Song Contest 2005 i Kiev. Eftersom det inte gick så aväsrt bra i Eurovisionen 2004, så var Österrike tvunget att tävla i semifinalen. Global Kryner var först ut med sin låt "Y así". Den ärofyllda startpositionen gav tyvärr inte något försprång i röstningen, och av de 25 låtarna som tävlade i semifinalen placerade sig Österrike på en 21:a plats. Detta betyder alltså att de inte gick vidare till någon final det året.
 
Efter Eurovisionen gav Global Kryner ut ännu fyra album till, innan de tystade ned sig. Det senaste albumet kom ut år 2011. Efter det har man int hört något av bandet.
 
Här kan du både se och höra framträdandet från 2005:
Musiken till låten är komponerad av Edi Köhldorfer, medan texten är skriven av Christof Spörk.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?