Julkalendern: Lucka 10

I "Vägen till Wien" kommer panelen, med jämna mellanrum, beskriva förbredelserna inför Österrikes arrangemang av ESC 2015. Just nu fram till julafton tänker vi berätta mer om Österrikes tidigare skickade ESC-bidrag för att ge en bakgrund till Österrikes musikaliska ESC-arv.
 
Österrike står värd för ESC 2015 efter Conchita Wursts fantastiska seger i Köpenhamn i våras. Inför Österrikes värdskap tänker vi på ESC-Panelen gå igenom år för år Österrikes skickade bidrag till Eurovision Song Contest. Fram till 2014 har det blivit hela 47 stycken, inte illa. I dag, den 10 december, tar vi en titt på Österrikes ESC-bidrag åren 1980 och 1981.
 
 

1980: Blue Danube

Foto: eurovision-austria.com
 
Blue Danube var en österrikisk musikgrupp, som bildades enkom för Eurovison Song Contest 1980. Gruppen bestod av Marty Brem, Wolfgang 'Marc' Berry, Sylvia Schramm, Rena Mauris och Wolfgang Weiss. Före deras framträdande i Eurovisionen hade de inte gjort något, och efteråt finns det ingen information om dem. De var helt enkelt grundade endast för Eurovisionen.
 
Precis som fler år tidigare så deltog 19 länder i Eurovisionen år 1980. Österrike representerades av just Blue Danube, och låten de framförde hette "Du bist Musik". Då alla de 19 länderna hade framfört sina låtar och därefter röstat, stod resultatet klart. Österrike kom på en åttonde plats med hela 64 poäng.
 
Precis som det tidigare stod, så finns det ingenting nedtecknat av gruppen efter Eurovisionen. De hade troligtvis bara enkelt dött ut efter en inte så lyckad tävling.
 
Men något som finns bevarat är låten, och här kan du höra den:
Låten har både text och musik skriven av Klaus-Peter Sattler
 
 
 

1981: Marty Brem

Foto: eurovision-austria.com
 
Entreprenören, musikern och musikpreoducenten Marty Brem, eller Martin Brem som han väl heter officiellt, är född år 1959 i Österrike. Den enda informationen som kan hittas angående bandet som representerade Österrike året innan, är att en av dess medlemmar deltog senasre igen i Eurovisionen. Det är Marty Brem. Han var med i bandet Blue Danube, och är nu med igen.
 
1981 deltog det 20 tävlande länder i Eurovision Song Contest, och ett av dem var då Österrike. Marty Brem, med låten  "Wenn Du Da Bist", blev utvald av ORF, det nationella TV-bolaget i Österrike, att representera Österrike det året. Återigen var Österrike först ut i startfältet, och efter att ha hört de resterande 19 bidragen,, och alla röster var räknade, så kunde man konstatera att Österrike placerade sig på en 17:e plats, med 20 poäng.
 
För Marty Brem fungerade Eurovisionen som ett språngbräde för hans musikaliska karriär. För tillfället bor han i Berlin och är ägare till en mode-butik, där han främst har specialiserat sig på kimonos. Han har också jobbat som musikjournalist och specialiserat sig på punk och new wave-musik på hans repertoar.
 
Såhär lät det då han uppträdde i Eurovisionen:
Låten har både text och musik av Werner Böhmler

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?