ESC 2015: Georgien väljer artist & bidrag genom en nationell final

I ESC 2014 tävlade gruppen The Shin & sångerskan Mariko för Georgien. Foto: Andres Putting/EBU.
 
Efter att ha valt artist och bidrag internt till ESC 2014 har nu Georgiens nationella TV-bolag GPB beslutat att arrangera en nationell final för att utse landets representant till ESC 2015. Senast GPB valde sin ESC-artist och låt på ett sådant sätt var år 2012 (då Anri Jokhadze vann med låten "I'm a Joker"). Den 14 januari sker finalen.
 
GPB har nu gått ut med en inbjudan till georgiska artister och låtskrivare att skicka in bidrag till tävlingen. Deadline är den 20 december (om 17 dagar, snabba bud med andra ord). Sedan kommer en expertjury ta vid som bestämmer vilka artister och låtar som ska få tävla. Hur många artister/bidrag som väljs ut är inte bestämt/avslöjat.
 
I den nationella finalen den 14 januari kommer bidragen att framföras och sedan är det upp till internationella jurygrupper och tv-tittarna att rösta fram en vinnare.
 

Georgien debuterade i ESC 2007 med Sophos "Visionary Dream" som slutade tolva i ESC-finalen. 2008 gick landet också till final (med Diana Gurtskayas "Peace Will Come") där hon slutade på elfte plats. Samma sommar utbröt ett mindre krig mellan Georigen och grannalandet Ryssland ut, vilket resulterade i att Georgien sedan avstod tävlan då ESC hölls i Moskva 2009. Dock hade de innan avhoppet valt ut låten "We Don't Wanna Put In", men EBU diskvalificerade låten p.g.a. dess politiska titel (och innehåll) och då beslöt sig Georgien för att inte delta.
 
2010 var Georgien tillbaka och gick till final både då och 2011. Dessa år slutade Georgien på nionde plats i finalen. 2012 blev första gången som Georgien inte tog sig till finalen, men 2013 hjälpte Thomas G:sons låt till final (även om det blev bottenplacering) och 2014 slutade The Shins & Marikos (bilden) något udda bidrag i sammanhanget på sista plats i semifinal 2 (totalt sätt blev det då en 36:e-plats). Detta är därmed Georgiens hittills sämsta placering i ESC.
 
Efter ESC 2014 visade det sig att Georgiens jurymedlemmar inte hade röstat enskilt i finalen, varför EBU diskvalificerade juryns resultat. I somras gick det därför rykten om att Georgien möjligen skulle bli avstängda i upp till tre år på grund av detta, men så blev inte fallet.
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?