Årskrönika: Panelen sammanfattar ESC 2014

 
Snart tackar 2014 års Eurovisionår för sig och vi tar in 2015 med stor spänning. Vad kommer att hända? Vilka skandaler bjuds det på? Vem är bäst? Vem är sämst? och framförallt - vem vinner? 2015 är året då Eurovisionen fyller 60 år och stora saker kommer att ske. Men innan 2015 är här har det blivit dags att sammanfatta 2014 års Eurovision.
 
Eurovision Song Contest 2014 kan beskrivas som året då länder som kämpat länge och väl för att nå toppen äntligen lyckades. Exempelvis Österrikes seger - förvisso den andra, men det tog 48 år innan det hände. Sedan ej att förglömma Nederländernas silver, landets bästa placering sedan segern 1975. Också där lång väntan. Men självklart är det skäggiga damen Conchita Wursts seger som nog de flesta lär minnas för en lång tid framöver. En karaktär med ett budskap som fick med sig hela Europa och som verkligen fick mest applåder och högsta jublet. Samtidigt som det motsatta hållet drabbade Ryssland som buades ut både i semifinalen och i finalen.
Det är också minnesvärt att såväl Montenegro som San Marino tog sig till final för första gången!
 

Inför tävlingen

 
Förberedelserna inför 2014 började redan i maj 2013 då Danmarks Radio (DR) tog över från SVT. Pernille Gaardbo utsågs till exekutiv producent och DR:s nöjeschef Jan Lagermand Lundme utsågs till "Head of Show". DR ville sätta en ny värdegrund för tävlingen genom att "komma närmare" ESC och människorna i och omkring tävlingen genom att utmana tävlingens grundform. Fokus lades på de tävlande artisterna och att göra spektakulära shower.
 
Efter en utdragen stadskamp beslöts så huvudstaden Köpenhamn bli värdstad för evenemanget, men det blev inte fotbollsarenan Parken, som det var 2001, utan det gamla skeppsvarvet B&W Hallerne där tävlingen ägde rum. Skeppsvarvet renoverades och byggdes om så att en stor scen, Green room och publiken skulle få plats. Publikmässigt tog arenan slutligen in ca 10 000 personer per föreställning.
 
Även 2014 blev formatet för ESC två semifinaler och en final. I varje semifinal tävlade 16 respektive 15 länder om 10 finalplatser per semifinal. I finalen var redan "Big Five"-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland samt värdlandet Danmark direktkvalificerade. Röstningen blev även nu kombinerad jury- och telefonröstning i varje land. ESC avgjordes den 6:e, 8:e och 10:e maj, vilket var de tidigaste datumen sedan 1998.
 
EBU ville också göra ett par förändringar det här året genom att skapa öppenhet kring röstningen. Istället för att hemlighålla hur varje lands jury röstat, enskilt och totalt, samt enskilda och totala rankingar för både jury som tittare presenterades detta direkt efter att ESC hade avgjorts. Namnen på varje lands jurymedlemmar avslöjades också långt i förväg så att fans och andra själva kunde granska namnen så att ingen obehörig satt med i någon jury. Därmed stramades också regelverket åt för jurydelen. Skulle exempelvis en jurys medlemmar inte ha röstat enskilt skulle dess resultat strykas. EBU hade också säkerställt röstningen överlag så att eventuella fuskröster skulle upptäckas.
 

Lägsta deltagarsiffran på åtta år

 
37 länder kom till start, vilket var lika många som vid ESC 2006, alltså den dittills lägsta deltagarsiffran på åtta år. Att det blev så pass få berodde på att Bulgarien, Cypern, Kroatien och Serbien hoppade av samtidigt som både Polen och Portugal återkom. Uppdelningen i semifinalerna blev att semi 1 fick 16 tävlande och semi 2 fick 15 tävlande.
 
En annan intressant notering är att i princip alla länder sjöng sina bidrag på engelska; endast Frankrike, Italien, Portugal och Montenegro sjöng hela bidragen på sina respektive modersmål. Israel, Polen, Slovenien och Spanien sjöng 50/50 på modersmål respektive engelska.
 
2014 kan också sägas vara ett riktigt balladår. ESC 2010 hade cirka 17 bidrag som var någon form av ballad eller lugnlåt. 2014 hade dock enbart 11 i den kategorin men i slutresultatet blev topp 4 samtliga ballader och utöver dessa hamnade två till på topp 10. Således var 6/10 i topp 10 ballader.
 

Ett omvänt år

 
Som tidigare nämnt var 2014 året då länder som haft det tufft i ESC som fick det lätt och tvärtom. Österrikes seger, den andra på 48 år, Nederländernas andraplats; bästa placering på 39 år, Armeniens fjärdeplats; bästa sedan 2008, Ungerns femteplats; den bästa sedan debuten 1994. Dessutom fick Finland sin bästa placering sedan segern 2006 och Schweiz och Polen fick trots en 13:e/14:e-plats den bästa placeringen på många år. Och Montenegro och San Marino hamnade även de långt bak i finalresultatet men fick trots detta finalplatser. Det kan också noteras att det var första året då samtliga fem nordiska länder hamnade topp 15. Det har aldrig tidigare hänt att samtliga fem gått så pass bra samma år.
 
Sämre gick det då för exempelvis Azerbajdzjan, som fram till 2013 hade enbart kommit på topp 10. Nu blev det 22:a plats. Italien som det gått så bra för sedan återkomsten 2011 fick en 21:a-plats, den hittills sämsta slutplaceringen någonsin. Slovenien, som kom näst sist, fick också sin sämsta slutplacering någonsin och för Frankrike blev det första gången någonsin en sistaplats.
 
I semifinalerna blev det första gången som Moldavien respektive Georgien kom sist och för Lettland och Israel blev det ytterligare år utan finalplatser. Första semifinalen blev tämligen jämn; endast en poäng skilde mellan tian och elvan. Andra semifinalen blev i resultatläget inte lika jämn, men i juryns och tittarnas enskilda röstningar blev det höga poängsummor.
 

Sammanfattat

 
2014 års ESC kan alltså sammanfattas som ett år när det var omvänt. Frågan är då hur 2015 blir. Än så länge vet vi att tävlingen ska hållas i Wiener Stadthalle i Wien den 19:e, 21:a och 23:e maj och att 39 länder kommer till start. Cypern, Serbien och Tjeckien återvänder medan Ukraina drar sig ur av politisk-ekonomiska skäl. Vi vet också att minst 24 länder kommer att använda sig av en nationell uttagning/final som uttagningsmetod och att vi på ESC-Panelen kommer följa dessa och ge er läsare topplistor och guider för dessa länders uttagningar, utöver att vi naturligtvis kontinuerligt uppdaterar om Melodifestivalen 2015. Vi vet också att EBU kommer fortsätta hålla på sin öppenhet med röstningen och att temat för tävlingen blir "Building Bridges".
 
Däremot vet vi inte vad som kommer att hända däremellan. Vi vet inte vilka artister som ska tävla eller hur bidragen kommer att låta. Några länder är redan klara med sina uttagningar, men flertalet väntas på. Vi vet heller inte vilka länder som ska tävla i respektive semifinal och om det blir ett upptempoår eller balladår. Kanske om några länder försöker sig på musikalspåret eller drag? Eller kommer med något helt oväntat. Och sedan finns det en massa saker vi inte vet ännu. Men detta kommer vi få med tidens gång få veta. Under hela våren kommer ESC-Panelen kontinuerligt ge dig nyheter och uppdateringar om såväl ESC i helhet som ländernas egna uttagningar (både inför och resultat). Under året kommer vi också göra en del projekt och såklart uppmärksamma att Eurovisionen firar 60 år! Mer om detta kommer under året som sagt. Vi finns här för dig med senaste nytt.
 
ESC-Panelen önskar nu en god fortsättning och ett riktigt gott nytt år, så ses vi 2015 utvilade och laddade inför ett nytt härligt ESC-år.
 

 
 
Innan vi avslutar kommer varje panelmedlem ge sin personliga topplista över samtliga 37 länder som tävlade 2014. I våras gjorde panelen topplistor som nu ett halvår senare har förändrats. Vi redovisar dock inte hur det har förändrats utan enbart i form av vad var och en har för smak just nu.
 
 
Erik
 
 
  1. Spanien: Ruth Lorenzo - "Dancing in the rain"
  2. Frankrike: Twin Twin - "Moustache"
  3. Ungern: Andras Kallay Saunders - "Running"
  4. Ryssland: The Tolmachevy Sisters - "Shine"
  5. Armenien: Aram mp3 - "Not Alone"
  6. Sverige: Sanna Nielsen - "Undo"
  7. Island: Pollapönk - "No Prejudice"
  8. Italien: Emma Marrone - "La Mia Citta"
  9. Portugal: Suzy - "Quera Ser Tua"
  10. Finland: Softengine - "Something Better"
  11. Montenegro: Sergej Cetkovic - "Moj Svijet"
  12. Storbritannien: Molly - "Children of the Universe"
  13. Rumänien: Paula Seling &Ovi - "Miracle"
  14. Österrike: Conchita Wurst - "Rise Like a Phoenix"
  15. Israel: Mei Finegold - "Same Heart"
  16. Nederländerna: The Common Linnets - "Calm After The Storm"
  17. Danmark: Basim - "Cliche Love Song"
  18. Grekland: Freaky Fortune feat Riskykidd - "Rise Up"
  19. Ukraina: Marija Jaremtjuk - "Tick-Tock"
  20. Schweiz: Sebalter - "Hunter Of Stars"
  21. Malta: Firelight - "Coming Home"
  22. San Marino: Valentina Monetta - "Maybe"
  23. Moldavien: Cristina Scarlat - "Wild Soul"
  24. Slovenien: Tinkara Kovac - "Spet (Round And Round)
  25. Tyskland: Elaiza - "Is It Right"
  26. Norge: Carl Espen - "Silent Storm"
  27. Vitryssland: Teo - "Cheescake"
  28. Estland: Tanja - "Amazing"
  29. Irland: Cann-linn feat Kasey Smith - "Heartbeat"
  30. Makedonien: Tijana Dapcevic - "To the Sky"
  31. Litauen: Vilija Mataciunaite - "Attention"
  32. Belgien: Axel Hirsoux - "Mother"
  33. Lettland: Aarzemnieki - "Cake to bake"
  34. Azerbajdzjan: Dilara Kazimova - "Start A Fire"
  35. Albanien: Hersi - "One Night´s Anger"
  36. Polen: Donatan & Cleo - "My Slowianie"
  37. Georgien: The Shin & Mariko - "Three minutes to Earth"
 
Hollac16
 
  1. Sverige: Sanna Nielsen - "Undo"
  2. Israel: Mei Finegold - "Same Heart"
  3. Montenegro: Sergej Cetkovic - "Moj Svijet"
  4. Spanien: Ruth Lorenzo - "Dancing in the rain"
  5. Nederländerna: The Common Linnets - "Calm After The Storm"
  6. Ungern: Andras Kallay Saunders - "Running"
  7. Malta: Firelight - "Coming Home"
  8. Polen: Donatan & Cleo - "My Slowianie"
  9. Slovenien: Tinkara Kovac - "Spet (Round And Round)"
  10. Österrike: Conchita Wurst - "Rise Like a Phoenix"
  11. Rumänien: Paula Seling & Ovi - "Miracle"
  12. Ukraina: Marija Jaremtjuk - "Tick-Tock"
  13. Grekland: Freaky Fortune feat Riskykidd - "Rise Up"
  14. Island: Pollapönk - "No Prejudice"
  15. Vitryssland: Teo - "Cheescake"
  16. Belgien: Axel Hirsoux - "Mother""
  17. Schweiz: Sebalter - "Hunter Of Stars"
  18. Litauen: Vilija Mataciunaite - "Attention"
  19. Makedonien: Tijana Dapcevic - "To the Sky"
  20. Irland: Cann-linn feat Kasey Smith - "Heartbeat"
  21. Italien: Emma Marrone - "La Mia Citta"
  22. Portugal: Suzy - "Quera Ser Tua"
  23. Estland: Tanja - "Amazing"
  24. Danmark: Basim - "Cliche Love Song"
  25. Finland: Softengine - "Something Better"
  26. San Marino: Valentina Monetta - "Maybe"
  27. Moldavien: Cristina Scarlat - "Wild Soul"
  28. Tyskland: Elaiza - "Is It Right"
  29. Storbritannien: Molly - "Children of the Universe"
  30. Frankrike: Twin Twin - "Moustache"
  31. Armenien: Aram mp3 - "Not Alone"
  32. Albanien: Hersi - "One Night´s Anger"
  33. Norge: Carl Espen - "Silent Storm"
  34. Ryssland: The Tolmachevy Sisters - "Shine"
  35. Lettland: Aarzemnieki - "Cake to bake"
  36. Georgien: The Shin & Mariko - "Three minutes to Earth"
  37. Azerbajdzjan: Dilara Kazimova - "Start A Fire"
 
Robban
 
  1. Israel: Mei Finegold - "Same Heart"
  2. Sverige: Sanna Nielsen - "Undo"
  3. Norge: Carl Espen - "Silent Storm"
  4. Portugal: Suzy - "Quera Ser Tua"
  5. Ungern: Andras Kallay Saunders - "Running"
  6. Rumänien: Paula Seling & Ovi - "Miracle"
  7. Nederländerna: The Common Linnets - "Calm After The Storm"
  8. Malta: Firelight - "Coming Home"
  9. Belgien: Axel Hirsoux - "Mother""
  10. Schweiz: Sebalter - "Hunter Of Stars"
  11. Ryssland: The Tolmachevy Sisters - "Shine"
  12. Slovenien: Tinkara Kovac - "Spet (Round And Round)"
  13. San Marino: Valentina Monetta - "Maybe"
  14. Danmark: Basim - "Cliche Love Song"
  15. Estland: Tanja - "Amazing"
  16. Montenegro: Sergej Cetkovic - "Moj Svijet"
  17. Storbritannien: Molly - "Children of the Universe"
  18. Irland: Cann-linn feat Kasey Smith - "Heartbeat"
  19. Österrike: Conchita Wurst - "Rise Like a Phoenix"
  20. Italien: Emma Marrone - "La Mia Citta"
  21. Lettland: Aarzemnieki - "Cake to bake"
  22. Grekland: Freaky Fortune feat Riskykidd - "Rise Up"
  23. Island: Pollapönk - "No Prejudice"
  24. Tyskland: Elaiza - "Is It Right"
  25. Spanien: Ruth Lorenzo - "Dancing in the rain"
  26. Frankrike: Twin Twin - "Moustache"
  27. Ukraina: Marija Jaremtjuk - "Tick-Tock"
  28. Azerbajdzjan: Dilara Kazimova - "Start A Fire"
  29. Polen: Donatan & Cleo - "My Slowianie"
  30. Albanien: Hersi - "One Night´s Anger"
  31. Finland: Softengine - "Something Better"
  32. Makedonien: Tijana Dapcevic - "To the Sky"
  33. Vitryssland: Teo - "Cheescake"
  34. Armenien: Aram mp3 - "Not Alone"
  35. Moldavien: Cristina Scarlat - "Wild Soul"
  36. Litauen: Vilija Mataciunaite - "Attention"
  37. Georgien: The Shin & Mariko - "Three minutes to Earth"
 
 
Gott nytt år!
/ESC-Panelen
 

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?