Final i Svensktoppen nästa

Foto & logotype: Sveriges Radio (OBS! Nedre bilden är ett montage!)
 
Idag avgörs det vem av de 8 uttagna finalisterna från de 25 lokala vinnarna i Svensktoppen nästa-tävlingen som ska vinna 2014 års upplaga. Tävlingen avgörs på nöjesfältet Liseberg i Göteborg där både en jury och lyssnarna har makten att påverka resultatet. Vinnaren får sedan sin låt testad på Svensktoppen och blir dessutom erbjuden en plats i Melodifestivalen 2015. (Dock inte vinnarlåten - utan en helt ny låt)
 
Finalen körs i två omgångar. I den första omgången delas makten mellan en jury och lyssnarnas SMS-röster. De 2 bidragen som i en kombination av detta fått högst poäng går vidare till en andra röstningsomgång, övriga slutar oplacerade. Nu nollställs rösterna och det är enbart lyssnarnas SMS-röster som avgör vinnaren. Observera att du kan endast SMS-rösta högst 10 gånger per abonnemang och röstningsomgång. Röstningen för första omgången har varit öppen från den 10 augusti.
 
Carolina Norén och Claes-Johan Larsson är programledare. Molly Sandén kommer uppträda som gästartist.
 
Panelen har inför finalen lyssnat igenom sina favoritlåtar och gett omdömen och betyg. Här följer också lite kort information om de tävlande. Du kan lyssna på låtarnas radioversioner här.
 
Mycket nöje!
 
SR P4 kl. 14:03-16:00.
 

#1: Bullock Hearts - "Bells & Whistles"

 
Foto: Hasse Pettersson/Sveriges Radio.
 
Bullock Hearts bildades år 2013 och i gruppen ingår Johannes Häger (sång), Simon Hammarbacken (trummor, körsång), Lina Häger (sång, klaviatur) och Martin Jonsson (bas, körsång). Gruppen representerar P4 Jönköping i finalen. Både Johannes och Lina bor i Jönköping, där Johannes är musikproducent och Lina musiklärare. Både Martin och Simon är frilansande musiker och är bosatta i Stockholm. Gruppen deltog i den lokala uttagningen i Jönköping förra året och slutade då på andra plats. Det är Johannes och Lina som är låtskrivarna till tävlingsbidraget.
 
Hollac16 kommenterar: En glad poplåt som dock känns något tjatig och kanske hade behövt gjorts om något för att bli en riktig radiohit. Skulle tro att den kan ha möjlighet att komma in på radio, men nja inte en favorit. Dock en bra finalstartare och en av finalens bättre låtar. Betyg: 3/5.
 
 

#2: Stephanie Quinth feat. The Loft - "If forever means forever"

 
Foto: Annie Hyrefeldt.
 
Förra året lyckades Stephanie Quinth feat. The Loft ta sig till finalen av Svensktoppen nästa med låten "Moving on", men då utan att segra. Då tävlade de för P4 Skaraborg. I den lokala finalen för P4 Väst, som Stephanie och The Loft representerar, fick de ersätta en annan artist som hade fått ställa in på grund av sjukdom. Och nu har de återigen tagit sig till finalen av Svensktoppen nästa. Duon The Loft består av Mattias Ohde och Anders Rane vilka också har skrivit bidraget som de ska framföra.
 
Hollac16 kommenterar: Helt OK låt som också den skulle behöva ordnas upp något för att bli ännu bättre. Tyvärr faller det på att den är ganska lång och efter en stund blir den ointressant för min del. Betyg: 2/5.
 

#3: Last Trees - "Ways of growing old"

 
Foto: Last Trees. 
 
Gruppen Last Trees bildades så sent som i februari i år och består av Anders Rane, David Malm och Annelie Mattsson. Anders och David är gruppens producenter och låtskrivare (och de har skrivit denna låt), medan Annelie sköter sång. På scenen spelar Anders bas och David gitarr. Gruppen representerar P4 Skaraborg. Med sig på scenen i den lokala finalen hade de med sig tre musiker som hjälpte till på trummor, keyboard och gitarr.
 
Hollac16 kommenterar: En riktig trist låt. I början av bidraget hörs Hoffmaestros gitarrsound från låten "Highwayman" men rejält nedsaktad vilket jag personligen anser vara en direkt låtstöld. Efter att ha lyssnat på låten två gånger är det enda jag minns låtstölden, inget mer. Betyg: 1/5.
 

#4: Kalle Johansson - "Den där dan"

 
Foto: Linda Olsson/Sveriges Radio.
 
Kalle Johansson är från Söderåkra och representerar därmed P4 Kalmar. I den lokala finalen stod han som segrare och efter att han hade korats som segrade sa han om sin framtid att "Om jag får drömma, vill jag ju kunna livnära mig på musiken, det hade varit helt fantastiskt." Låtens upphovsmän heter Thomas Karlsson och Martin Eriksson.
 
Hollac16 kommenterar: Känns som en sådan där pojkpop á la 90-tal/00-tal med hjärta-smärtatema. Återigen en helt OK låt som känns något förutsägbar och kanske lite för konstruerad för att fungera. Tror inte att den har så stor chans att slå i Svensktoppen dessvärre. Betyg: 2/5.
 

#5: Flat Foot - "Living by the gun"

 
Foto: Tobias Gruhs.
 
Gruppen Flat Foot bildades i Falun år 2007. Samma år släppte de albumet "Cold Case" och därefter har de blivit omåttligt populära. Detta då de har turnerat runt i både Sverige men också i andra europeiska länder som Nederländerna. De har också fått vara förband till Status Quo, Dwight Yokam och DAD. Gruppen består av Lars Andersson, Richard Norberg, Mikael Hyvärinen och Olle Karvonen, vilka också är låtskrivare till tävlingsbidraget "Living by the gun". Gruppen representerar P4 Dalarna.
 
Hollac16 kommenterar: En av finalens bättre bidrag även om genren kanske inte är min favorit direkt. Det känns lite som att de skulle kunna med en lika bra eller bättre låt kunna avancera bra om de får tävla i Melodifestivalen. Genremässigt skulle det nog kunna fungera. Låten är välskriven och bra framförd. Betyg: 4/5. 
 

#6: Elsa Martinsson - "Alive"

 
Foto: Peggy Hamberg/Sveriges Radio.
 
Musikern Elsa Martinsson ställde i år upp i P4 Stockholms uttagning och vann. Bidraget "Alive" skrev hon själv för ungefär ett år sedan och det var hennes mormor som anmälde henne till lokaluttagningen. I den finalen var hon faktiskt yngst av alla tävlande. För Elsa har musiken alltid varit viktig och förutom att sjunga spelar hon fiol och piano. Det är också nu som hon har börjat skriva egna låtar.
 
Hollac16 kommenterar: Fin låt som dock tar en stund på sig innan den kommer igång på riktigt. Låten är bra men genremässigt påminner den om Terese Fredenwall och där tror jag inte att det kommer fungera så bra i Melodifestivalen. Här fungerar det dock ganska bra och vinner hon Svensktoppen nästa bör hon skriva/få skrivet något annat tycker jag än denna genre för att öka på chanserna att avancera i Melodifestivalen. Där får det inte vara för tunt för då håller det inte. Betyg: 3/5. 
 

#7: Morgan Färm - "Honung"

 
Foto: Jennie Konrad/Sveriges Radio.
 
Morgan Färm kommer från Asarum i Blekinge och representerar således P4 Blekinge i finalen. I den lokala finalen vann han överlägset med sin poplåt "Honung", som han skrivit med Mattias Olsson och Lotta Bojeby. Morgan har tidigare i år vunnit tävlingen Blekinge Sångtalang.
 
Hollac16 kommenterar: Får känslan av att Morgan vill sjunga en riktig poplåt för det här är bra material men det är för tunt. Och det fungerar knappast i Melodifestivalen. Så hamnar han där måste han få en låt mer med fart i annars tror jag att det blir för tråkigt. Betyg: 2/5.
  

#8: Rebecca Fredriksson - "When the blackbirds sing"

 
Foto: Anton Yngvesson/Sveriges Radio.
 
Rebecca Fredriksson är från Alvesta och representerar P4 Kronoberg i finalen. Till vardags arbetar hon i en livsmedelsbutik men hon tar också sånglektioner. I slutet av juli tävlade hon i den lokala finalen mot två andra och gick segrande ur den finalen. Hennes låt är skriven av Mattias Gummesson som är gift med Rebeccas sångpedagog. I våras blev Rebecca tillfrågad av Mattias att framföra låten vilket hon ville göra. Sagt och gjort och nu är hon i finalen.
 
Hollac16 kommenterar: En mycket vacker sång och finalens bästa låt enligt mig. Vacker röst, bra skriven låt och jag blir berörd på ett positivt sätt. Hon skulle nog kunna fungera bra i Melodifestivalen. Betyg: 4/5.
 
 
 
 
 
Hollac16: Efter en första lyssning var det svårt att bestämma sig ordentligt för vem som var bäst. Efter en andra lyssning var det något bättre, samtidigt som jag tycker att det är en något light-final som väntar. Det finns några bra höjdare, som Bullock Hearts, Flat Foot, Morgan Färm och Rebecca Fredriksson, men det är frågan om ens dessa kommer kunna slå in på Svensktoppen. Det återstår att se. Om man pratar artist i Melodifestivalen 2015 så tror jag att nog de flesta kan ha en bra chans där, men, de måste i så fall hitta bättre material än det som har erbjudits hittills. Mer fart och fläkt annars kommer det bli lika mycket flopp som det hittills har varit. Och blir det så kommer SVT lätt kunna sätta årets vinnare här på startnummer 2 i deltävling 3 (om det nu blir så många deltävlingar nästa år) vilket är lika med sista plats. Inget jag vill se för allmänhetens del i alla fall.
 
Robban: Här var det gott om duktiga sångare/sångerskor samt bra låtar. Mina främsta favoriter så här inför blir Bullock Hearts, Rebecca Fredriksson, Morgan Färm & Elsa Martinsson. Last Trees är också härlig. Eftersom jag är bosatt i Göteborg är det givet att jag kommer vara på plats till dett event. Må bästa tävlande vinna!

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?