Eurovision Song Contest 2012 - Grekland



Debutår: ICY- Gleðibankinn 1986
Bästa placering: 2:a plats Selma Björnsdottir- All Out of Luck 1999 och Yohanna- It is true 2009
Sämsta placering: 22:a plats Daniel August Haraldsson - Það sem enginn sér 1989 och Two Tricky - Angel 2001
Intressant fakta
Debutår: 1974 Marinella- Krasi, Thalassa Ke T'Agori Mu 11:e plats
Bästa placering: 1:a Helena Paparizou- My Number One 2005
Sämsta placering: 20:e Thalassa- Mia Kryfi Evaisthia
Intressant fakta: Grekland har slutat topp tio de senaste 9 åren! Senaste de hamnade utanför topp tio var 2003 då de slutade på en 17:e plats

Årets Artist:




Årets bidrag

Startnummer 3, semifinal 1.

Text och musik:
Dimitris Stassos, Mikaela Stenström, Dajana Lööf

Språk: engelska



Fakta om artisten

Elefthera Eleftheriou är Greklands representant i Baku iår. Elefthera är ursprungligen från Cypern och hennes stora genombrott kom i programmet "X-factor". Hon har även varit med i den cypriotiska uttagningen till ESC 2006 där hon framförde låten Play the melody for me. Hon slutade på en sjunde plats i finalen det året. 2010 skulle hon ha tävlat i den grekiska ESC-uttagningen, men diskkvalificerades då låten hade framförts på en privatfest innan deadline då låtar får spelas upp. Tables are turning hette låten.

Uttagningsprocess

Måndagen den 12:e mars gick den grekiska uttagningen av stapeln. Det var fyra olika låtar som tävlade och låtarna sjöngs av fyra olika artister. Tävlingen avgjores i ett köpcentrum! Tittarna fick 50% av makten och juryn 50%. Tills slut stod Elefthera Eleftheriou som segrare.

Senaste bidrag

2012 deltog Loucas Yiorkas & Stereo Mike med låten Watch My Dance och kom på en 7:e plats i finalen.




Erik: Första gången jag hörde den grekiska låten tyckte jag att det lät för grekisk. Det håller jag fortfarande fast vid men den växer ju mer man lyssnar på den. De två senaste grekiska bidragen har jag inte gillat, Opa som var någon slags grekisk mobilsignal och förra årets rap. Dessa båda bidrag var riktigt dåliga.

Haris: Jag är faktiskt trött på Greklands bidrag. De låter alla likadant och påminner alltid om varandra. Kanske med undantag från förra året då vi bjöds på lite rap för ovanligheternas skull. Men årets bidrag känns så typiskt Grekland - en snygg tjej som sjunger en upptempolåt med grekiska influenser. Inget nytt, inget spännande och bara tråkigt.

Robban: Ett traditionellt grekiskt bidrag som vi har hört så många gånger tidigare och som jag tycker om. Refrängen är medryckande, men låten i sig är ganska billig. Man är som vanligt stark kandidat till topplacering. Grekland har på sina 32 deltagande år aldrig missat en finalplats och det goda facitet lär hålla i sig även i år. Ordet "Aphrodisiac" kommer från Aphrodite - kärlekens gudinna i den grekiska mytologin, och det är mat, dryck eller annat som sägs öka kärlek och lust.

Betygsättning

= Underkänd

= Godkänd

= Ok, inte mer

= Bra

= Mycket bra

= Världsklass



Panelens beyg

Erik:


Haris:

Robban:



Panelen tippar

Erik: Till Final

Haris: Till Final

Robban:
Till Final


Postat av:En Grek!

jaha tack för den då!


Skrivet: 2012-04-13| 19:23:22    

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?