ESC-nyheter i förkortning

Här är de senaste nyheterna kring ESC i förkortning:


 Moldavien: 93 bidrag finns tillgängliga att lyssna på via tv-bolaget TRM's hemsida. Av dessa väljs 20 bidrag vidare till själva tävlingsprocessen av en jury och 4 bidrag väljs fram genom en onlineomröstning.
Bland de inskickade bidragen återfinns Moldaviens första ESC-representant år 2005; Zdob si Zdub som kom på sjätteplats med Bunica bate toba, Natalia Barbu som kom på tionde plats två år senare med låten Fight och Ianna Novac & Anthony Icuagu som kom på andra plats i Rumäniens uttagning det här året med låten Open Your Eyes prövar lyckan än en gång i Moldaviens uttagning.

 Danmark: De tio artisterna samt låtarna som tävlar i Dansk Melodi Grand Prix den 26 februari avslöjas den 3 februari.

 Azerbaidjan: De fem finalisterna är nu klara: Ilhama Gasimova, Ilqara Ibrahimova, Eldar Gasimov, Aynishan Guliyeva & Nigar Jamal. Det är även klart att 21 låtar finns tillgängliga att fördelas mellan artisterna. Bland låtskrivarna finns svenske Micke Wennborn som är med på fem av låtarna.

 Frankrike: Det blir återigen internt val av Frankrike. Man hade planer på en nationell final, men p.ga tidsbrist slopar man de planerna och siktar istället på att ha det nästa år. Senast man hade en nationell final var år 2007. 25-årige sångerskan Shy'm är aktuell att bli valet av artist det här året.

 Cypern: Christos Mylordou är redan vald som artist för Cypern. Låtvalet görs internt i morgon torsdag 20/1 och presenteras i en direktsänd tv-show i slutet av februari.

 San Marino: Gör comeback i år. Artist och låtval görs internt och presenteras vid en presskonferens den 3:e februari.

 Bulgarien: Det såg länge ut att bli ytterligare ett internt val av artist det här året. Men nu står det klar att man kommer annordna en nationell final den 23 februari bestående av tio bidrag med olika artister med inhemsk härkomst, detsamma gäller även för låtskrivarna. Samtliga bidrag måste även framföras på bulgariska. Jury och telefonröster avgör vinnaren i finalen.

 Lettland: 20 bidrag är från början med och slåss om biljetten till Düsseldorf. Två semifinaler (5:e & 12:e februari) och en andra chans (19 februari) kommer att hållas innan det är dags för den nationella finalen den 26:e februari där totalt 12 bidrag tävlar. Låtarna finns att lyssna på här.

 Spanien: Man byter koncept i sin uttagning "Destino Eurovisión" och har två separata uttagningsformer. De har valt ut 30 artister och 20 låtar. Ett antal semifinaler kommer med start 28/1 att genomföras innan det är dags för en nationell final, datum ej klart. För mer info om vilka de utvalda 24 tävlande är, se här. 6 st jokrar har även presenterats och är följande: Alba Lucía, Dani Alemán, Divas, Fernando Hidalgo, Lussi Bon & Sonia & Selena.

 Serbien: Det serbiska tv-bolaget har annoncerat att Kornelije Kovac (ESC-deltagare för Jugoslavien 1974 i gruppen Korni Grupom med låten Moja genericija) tillsammans med sin två döttrar Aleksandra och Kristina Kovac är låtskrivare för de tre tävlande bidragen i den serbiska nationella finalen som har fått ett officiellt datum; 26 februari. Låtskrivarna får välja en låt till varsin artist. Artisterna är inte utvalda ännu.

 Tyskland: Eurovision-vinnaren 2010; Lena Meyer-Landrut kommer den 8 februari att släppa sitt senaste album "Good news" innehållande 12 låtar som kommer att tävla i uttagningen till ESC på hemmaplan. Semifinalerna går av stapeln den 31 januari och 7 februari med en avslutande nationell final den 18 februari.

 Polen: Fem bidrag har valts ut av tv-kanalen TVP och tre har anslutit som wildcards. Det finns fortfarande chans att fler wildcards väljs ut. Låtskrivare och artister måste vara från Polen. I skrivande stund är följande bidrag är klara för finalen (14 februari) i Polens uttagning Krajowe Eliminacje:

Magdalena Tul "Jestem"

Anna Gogola "Ktoś taki jak ty"

Roan "Maybe"

SheMoans "Supergirl"

Ada Fijał "Hot Like Fire" (Wildcard)

IKA "Say" (Wildcard)

The Trash "Things go Belter with rock" (Wildcard)



För mer info om resterande länders planer för 2011, se här.


« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?