Norges nationaldag



Idag är det Norges nationaldag, syttende mai. Jag tror inget annat europeiskt land har en så rolig och charmig nationaldag som Norge.
Jag hade turen att vara i Norge under 17 maj för 15 år sedan, när jag var 12 år gammal. Vi fick lära oss att sjunga nationalsången, vifta med flaggorna, åka runt till släkten för att äta någon (en för mig mystiskt äcklig) gröt och festa! Så klart mycket roligare än Sveriges nationaldag som i stort sett bara bestod i att man delade ut flaggor till medborgarna och att ma sjöng "Du gamla du fria".

Anledningen till 17 maj firas är att kung Christian Frederik skrev under landets grundlag den 17 maj 1814 och inledde en kort period för Norge som självständig stat. Dock blev Norge och Sverige under samma år en union så norrmännen fick vänta till 1905 för att få sin självständighet.

Men men, vi är inte sura för det... och jag tror inte norrmännen är sura för det heller!
Jag menar, vi har ju fortfarande syskonkärlek oss emellan. Vi delar broderligt, Nobelpriset är uppdelat på Norge (fredspriset) och Sverige (de övriga priserna), vi delar många ord och uttryck i spårket och vi låter flera av våra artister tävla för Norge och vice versa.

Om vi bara tänker MF och ESC så är det väldigt mycket syskonkärlek.
Vem kan inte glömma de höga poängen vi delar ut till varandra i ESC?

Se bara på det här klippet från 1996 (då vi röstar sist klicka fram till tiden 8:00)



Artistmässigt har vi många namn som tävlat för Norge som för Sverige. Mest känd är ju Elisabeth Andreassen...Andreasson.. eller vad heter hon nu i efternamn...? Nåja låt gå för Andreassen idag.
Hon tävlade 1981 i Melodifestivalen tillsammans med gruppen Sweet 'n' Chips med låten "God morgon". Året därpå vinner hon och Kikki Danielsson Melodifestivalen med låten "Dag efter dag" då under namnet Chips. 1984 detlar hon igen fast solo med låten "Kärleksmagi". 1985 ställer hon upp för Norge tillsammans med Hanne Krogh under namnet Bobbysock och vinner med "La det swinge". 1990 ställer hon åter upp igen i Melodifestivalen med låten "Jag ser en stjärna falla". 1994 gör hon comeback i Norge tillsammans med Jan Werner Danielssen med låten "Duett". 1996 prövar hon lyckan igen för Norge och kommer tvåa på hemmaplan med låten "I evighet". 1998 gör hon ett nytt försök för Norge solo, men kommer tvåa med låten "Winds of ther Northern Sea". 2002 deltar hon, Kikki och Lotta Engberg i Melodifestiuvalen och kommer trea med låten "Vem é dé du vill ha". Året därpå ställer samm konstellation upp i norska finalen och kommer fyra med låten "Din hånd i min hånd".



En annan som ställt upp för båda länderna är Maria Haukaas Storeng. 2008 representerade hon Norge med låten "Hold On Be Strong" och kom femma.

 

2009 prövade hon och Anna Sahlene lyckan i Melodifestivalen där de sjöng låten "Killing Me Tenderly" men slutade sjua i den fjärde deltävlingen.



Fredrik Kempe
heter mannen bakom "Finally" (2004), "Du och jag mot världen" (2005), Cara Mia (2007), Rainbow Star (2007), Vågar du, vågar jag" (2007), Pame (2008), Hero (2008), Hope & Glory (2009), You're Not Alone (2009), Moving On (2009), La Voix (2009), Manboy (2010), Hollow (2010) och slutligen det norska bidraget "My Heart Is Yours" som tävlar för Norge på hemmapan i år.



Åse Kleveland
sjöng för Norge 1966 med bidraget "Intet er nytt under solen" och kom trea och var även programledare för ESC 1986 och var även kulturminister i Norge 1990-1996. 2000 blev hon VD för Svenska Filminstitutet men lämnade jobbet 2006 för ett annat jobb i Norge.



Åsa Jinder skrev Arja Saijonmaas bidrag 2005 "Vad du än trodde så trodde du fel", men det är inte många som kommer ihåg att Åsa redan vunnit ESC en gång tidigare. 1995 spelade hon nyckelharpa bakom det vinnande norska bidraget "Nocturne" med Secret Garden.



Men nej vi är inte arga på norrmännen för att de vann förra året med Fairytale av Alexander Rybak.... Nej nej inte alls!
Kommer man på en 21a plats av 25 bidrag med 33 poäng med "La Voix" så blir man hedrad med att en ryss gör en cover på den ett år senare. Och han är mycket stor man i Ryssland...det ni!



Så grattis Norge! Grattis på er syttende mai, och må bästa land vinna Eurovision Song Contest den 29 maj!!



/Andy
Postat av:Sebbe

Ryssens cover är inget att hylla direkt...


Skrivet: 2010-05-17| 22:20:59    

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?