Euroviisut - Deltävling 3



På fredag är det dags för den tredje och sista deltävlingen av Euroviisut, Finlands uttagning till ESC 2010.

I var och en av de tre semifinalerna tävlar fem bidrag. Varje vecka röstar tittarna tre av bidragen till final, de övriga åker ut. Efter den tredje semifinalen kommer en hemlig jury att ta tillbaka en av de utslagna låtarna, så antalet bidrag i finalen blir tio.

Finalen avgörs i direktsändning från Tammerfors lördagen 30 januari, då en av de tio finalisterna utses till vinnare, återigen med tittarna som enda jury.

Datum och tid: Fredag 22 januari kl 20.00 svensk tid.

Webcast: Det går endast att följa den här uttagningen i Finland, dessvärre.

Följande tävlar denna fredag:

1. Maria Lund - Sydän Ymmärtää

Robban: Här inleder vi dansant med vinnaren av "Tanssi tähtien kanssa" (Finlands svar på Let's Dance). Jag tycker den här låten är svängig och klämcheck. Kanske inget jag går igång på i första hand, men det fungerar.


Felix: Jag var svag för Tysklands bidrag förra året med sitt härliga swing. Maria Lund är också hon duktig på att få mina fötter att vilja röra på sig. Tyvärr sjunger hon ju på finska i en genre som absolut skulle vinna på att framföras på engelska. Känns ändå ganska charmigt.



2. Osmo Ikonen - Heaven Or Hell

Robban: Osmo kommer från en genommusikalisk familj - pappa är musiker och mamma jobbar på musikdagis. Osmo, som är yngst i en stor syskonskara, släppte sitt debutalbum "Stories from within" 2008 och var riktigt nära att bli Finlands representant vid ESC i Moskva tillsammans med Signmark. En andra plats blev det med andra ord. Nu ställer han upp med en låt som man nog antingen älskar eller hatar. Jag väljer det sistnämda.


Felix: Finlands bästa bidrag i år enligt mig. Är lite småsvårt att stå still till den här svängiga funk-låten med vibbar av Justin Timberlake. Svängig och funkig, känns kul och annorlunda i detta sammanhang.



3. Kuunkuiskaajat - Työlki Ellää

Robban: En flickduo som som vanligtvis är sångerskor i folkmusikgruppen Värttinä. Det känns väldigt finskt med folkmusikchanger. Det är inget fel med det, bara att den lär knappast bli en större favorit i den här uttagningen för min del.


Felix: Två blonda bombnedslag sjunger lite etno-finska till dragspel och handklapp. Varför inte? Men den saknar en stark refräng för att kunna fungera utanför vårat grannlands gränser.




4. Linn Nygård - Fatal Moment

Robban: Oh yeah. Här kommer ett fräscht inslag ur denna delfinalen. Rockigt och modernt. Bra helt enkelt. Linn, 17 år gammal tog sig till Euroviisut via den öppna internetfinalen.


Felix: Känns som ännu en "Leave me Alone" som Hanna sjöng för Finland 2007. Tyvärr är detta enbart en blek kopia och ger inte alls samma storslagna intryck.



5. Eläkeläiset - Hullana Humpasta

Robban: Ett skämtbidrag rent av från en grupp som började uppträda på skoj en sommar på 90-talet och har bestått sedan dess. Det är känt sedan tidigare att det knappast går särskilt bra för den här typen av pajasbidrag i ESC. Tänker framförallt på Irland 2008, Spanien 2008, Estland 2008 och Tjeckien 2009. Nej, usch!


Felix: Alltid lika populära och återkommande ploj-bidragen. Vad detta finska gäng sjunger och skojar om behöver jag inte ens veta. Jag vet bara att jag tycker det är irriterande och skränigt, synd att kasta bort en artistplats till ett så tråkigt gäng.


Slutord

Robban: Då har vi hört samtliga bidrag från Finland. I den tredje och sista deltävlingen har jag Linn NygårdMaria Lund och Kuunkuiskaajat som favoriter. Men jag tror Osmo Ikonen och Eläkeläiset (tyvärr) tar sig till final.

Felix: En skön blandning av bidrag i olika genre. Det mest spännande startfältet hittills med andra ord. Känns dock som det rent kvalitetsmässigt finns höga berg och djupa dalar. Diggar bidrag som Heaven Or Hell och Sydän Ymmärtää, trots att den sjungs på finska. Hoppas för kung och fosterland att finnarna låter bli att rösta fram tramsgänget Eläkeläiset. Man kan vinna med ett gäng monsterrockare men jag tror det blir desto svårare med ett gäng skrålande nördar.

 

Postat av:Daniel

Diggar er blogg! kom in här och har läst allt å kommenterat!



E från finland. Tycker Finland har ett svagt startfält i år. Linn, Nina Lassaner och Sister twister kommer alla från lilla svenska hålan i Finland.. och pga språket tar vi mycket influens av Sverige. Tycker personligen att de tre har de bästa låtarna oxå! (utan att låta kaxig! ;) Åh amadeus som ni å många favoriserar... en kompia av fjolårets men i finsk etapp bara doftar rip off å 0 poäng!


Skrivet: 2010-01-19| 22:29:41     Av: http://danielfagerholm.webblogg.se/
Postat av:Anonym

SF + Finalen går på TV Finland som vi i Stockholm har , sen finns ju även kanal som digital på comhems utbut , Desvärre kommer Eläkeläiset bli lifsfarlig :(


Skrivet: 2010-01-20| 00:01:15    

« Namn:

« E-postadress: (Publiceras ej)

« URL/Bloggadress:

« Kommentar:
Komma ihåg dig?